Share |

SOTA JA TIEDUSTELU

9.9.2024

Puolustusalan yritys Nammo kertoo, että siihen ei ole kohdistunut uhkaa Suomessa – Patria ei suostu kommentoimaan

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/puolustusalan-yritys-nammo-kertoo-etta-siihen-ei-ole-kohdistunut-uhkaa-suomessa-patria-ei-suostu-kommentoimaan/8978282#gs.eupq86

Asiantuntija pitäisi Venäjän toimia valtavana eskalaationa, jos tiedot CNN:n uutisoimista Venäjän salamurha-aikeista Euroopassa vahvistuisivat.

Kesällä on uutisoitu mahdollisista salamurha-aikeista, joita Venäjä olisi kohdistamassa keskeisten puolustusalan yritysten toimijoihin Euroopassa. Miten uutisiin on reagoitu suomalaisessa puolustusteollisuudessa?

Puolustusalan yritys Nammon Suomen-toimintojen toimitusjohtaja Raimo Helasmäki kertoo STT:lle, että yritykseen ei ole kohdistunut uhkailua tai uhkaa. Helasmäen mukaan asiaan on kuitenkin varauduttu, sillä puolustusalalla kaikkeen tulee olla valmistautunut.

Puolustusalan yritys Patria puolestaan ei kerro, onko siihen kohdistunut uhkaa tai uhkailua. Patrian viestinnästä kerrottiin STT:lle, että yritys ei vielä tässä vaiheessa halua kommentoida asiaa.

Suojelupoliisi kommentoi suomalaispoliitikkojen Venäjä-suhteita

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suojelupoliisi-kommentoi-suomalaispoliitikkojen-venaja-suhteita/8978008#gs.euqcm6

KUVA

https://www.mtvuutiset.fi/videot/video/prog20797216

Sebastian Tynkkynen kertoi venäläisten vaikuttamisyrityksistä SK:lle jo vuosia sitten – "Poikkeuksellisen aggressiivisella tavalla on lähestytty"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sebastian-tynkkynen-kertoi-venalaisten-vaikuttamisyrityksista-sk-lle-jo-vuosia-sitten-poikkeuksellisen-aggressiivisella-tavalla-on-lahestytty/8976950#gs.euttn0

Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps) on kertonut Venäjän vakoiluyrityksistä ja vierailustaan Tverin leirillä Suomen Kuvalehdelle jo vuosia sitten.

Perussuomalaisten tuore europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoi tällä viikolla viestipalvelu X:ssä tehneensä nuorisopoliitikkoaikoinaan yhteistyötä Suojelupoliisin kanssa ja vierailleensa venäläisellä leirillä.

Hänen mukaansa Supo oli pyytänyt häntä toimimaan peitetehtävässä Venäjällä sijaitsevassa Tverissä vuonna 2016.

Saksa ja Yhdysvallat varoittavat: Venäjän sotilastiedustelun kyberrikollisryhmä hyökännyt Nato- ja EU-maihin

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/saksa-ja-yhdysvallat-varoittavat-venajan-sotilastiedustelun-kyberrikollisryhma-hyokannyt-nato-ja-eu-maihin/9004124#gs.euuafi

Saksan tiedustelupalvelu varoittaa Venäjän armeijan tiedustelupäähallinto (GRU) kyberrikollisryhmästä.

Saksan tiedustelupalvelun mukaan niin kutsuttu 29155-ryhmä on tehnyt verkkohyökkäyksiä Nato- ja EU-maita vastaan. 

Saksan tiedustelupalvelu varoittaa asiasta yhdessä Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n, kyberturvallisuusviraston CISA:n, tiedustelupalvelu NSA:n ja muiden kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Myös Viron suojelupoliisi varoitti ryhmästä viime viikolla. 

Eri maiden tiedusteluviranomaisten yhteisen tiedotteen mukaan ryhmän tekemillä verkkohyökkäyksillä on pyritty sabotoimaan, vakoilemaan ja aiheuttamaan mainehaittaa. Iskut ovat kohdistuneet muun muassa maiden tärkeään infrastruktuuriin.

Viranomaisten mukaan kyseessä on Venäjän sotilastiedustelun kyberrikollisuuteen erikoistunut ryhmä. 

Lue myös: Puolustusalan yritys Nammo kertoo, että siihen ei ole kohdistunut uhkaa Suomessa – supon mukaan Suomi ei ole Venäjän pääkohde

Turkulaisen vesiyhtiön johtaja MTV Uutisille: Energiayhtiön kohteeseen murtauduttu

Tällainen on "Putinin gulag" – venäläinen oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murza esittää tärkeän toiveen Suomelle

Suojelupoliisi nimitti uuden vastatiedustelun päällikön

Viro nimesi kyber­iskuista epäillyt venäläis­upseerit, ja maan kyber­diplomatian päällikön mukaan se on ”suuri askel”

https://www.hs.fi/alueet/art-2000010681128.html

Kyberhyökkäys|Viro nimesi ensimmäistä kertaa omalla tutkinnallaan kyberiskun tekijäksi Venäjän sotilastiedustelun GRU:n. Suomi on ollut nimeämässä Venäjän silloin, kun mukana on EU.

Virolta harvinainen julkistus: Nimesi GRU:n upseereita kyber­hyökkäyksestä epäiltynäKohteena 26 valtiota

https://www.hs.fi/alueet/art-2000010679302.html

Kyberhyökkäys|Viro etsintäkuulutti kolme Venäjän sotilastiedustelun GRU:n upseeria epäiltyinä kyberhyökkäyksistä Viron valtiota vastaan.

Venäjän sotilastiedustelun keskuselin (GRU)

https://yle.fi/t/18-97599/fi

Saksalaislehti paljasti synkän skenaarion Venäjän ja Naton sodasta – Asiantuntija: Tämä olisi Suomen rooli

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/1009f0f8-36fa-4da4-a095-99b0a0eeeef9

Asiantuntijan mukaan julkaistuista tiedoista ei voi päätellä, kuinka todennäköisenä Saksan puolustusvoimat Venäjän ja Naton välistä sotaa pitää

KUVA

https://img.ilcdn.fi/X05S2bidF-3-hURhHWxFpEebiRs=/full-fit-in/920x0/img-s3.ilcdn.fi/fff7e755275a4927750ed46f05bca98a0c7dc4ec76bdebedb4517850865c4729.jpg

Tämä olisi Suomen rooli

Klassiseen sotapelin skenaarioon viittaa Ålanderin mukaan sekin, ettei Suomen roolia ole erikseen avattu. Suomen Nato-jäsenyys nimittäin muuttaa tilannetta Venäjän kannalta.

Suomen ja erityisesti Ruotsin Nato-jäsenyys ovat hyviä uutisia Viron kannalta, joka Venäjän olisi aiemmassa skenaariossa ollut helpompi eristää muusta Natosta. Suomi ja Ruotsi tuovat Naton puolustukseen syvyyttä. Baltian maiden kannalta huono uutinen tosin on, että Valko-Venäjä on imeytynyt yhä syvemmälle Venäjän hallinnan alle.



Ålander uskoo, että jos Bildin esittelemä skenaario toteutuisi, Suomen rooliksi jäisi Saksan näkökulmasta erityisesti oman rajan puolustaminen. Suomen ja Venäjän pitkä raja myös vaikeuttaa Venäjän toimintaa.

– Idea on se, että nyt kun Suomi on Naton jäsen, Venäjän täytyy ottaa pitkä Suomen raja huomioon tällaista hyökkäystä suunnitellessaan. Venäjä ei voisi jättää Suomen rajaa täysin tyhjilleen.

Mikäli Venäjä suunnittelisi hyökkäystä Baltiaan, Venäjän täytyisi varautua myös laittamalla kalustoa ja sotilaita Suomen rajan läheisyyteen. Tällä hetkellä Suomen lähellä sijaitsevat sotilastukikohdat ovat melko tyhjinä, kun Venäjä on siirtänyt joukkoja Ukrainaan.

– Suomen yksi rooli on aiheuttaa päänvaivaa Venäjälle. Venäjälle koko skenaario on nyt hieman monimutkaisempi. Jos Venäjä hyökkäisi Baltiaan, sen pitäisi ottaa huomioon, että Nato voisi uhata Venäjää Suomen kautta.

Tästä syystä Ålander uskoo, että Bildin esittelemän skenaarion toteutuminen jo vuonna 2025 ei ole kovin todennäköistä. Venäjän pitäisi nimittäin ensin ehtiä siirtämään riittävästi kalustoa ja sotilaita myös Suomen rajalle.

Ålander uskoo myös Bildin uutisoineen saamiensa asiakirjojen perusteella nimenomaan pahimman skenaarion. Muita skenaarioita ei jutussa esitelty.

Pekka Toveri: Suomi on jo sodassa Venäjän kanssa – "Vain sairas mielikuvitus rajana"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/pekka-toveri-suomi-on-jo-sodassa-venajan-kanssa-vain-sairas-mielikuvitus-rajana/8966894#gs.euwnla

Pekka Toverin mukaan sodankäynnin luonne on muuttunut.

Kansanedustaja, Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri (kok.) katsoo Suomen olevan jo sodassa Venäjää vastaan.

Toverin perustaa arvionsa Venäjän toimintaan.

Sotaa käydään monilla keinoilla. Kaikki keinot ovat sallittuja ja vain sairas mielikuvitus on rajana. Lännessä sitä kutsutaan hybridisodankäynniksi, Toveri jatkaa.

Kesäkuussa europarlamenttiin valittu Toveri sanoo Venäjän räjäyttäneen Tshekeissä asevaraston, tehneen pitkin Eurooppaa parikymmentä salamurhayritystä ja lukuisia kyberhyökkäyksiä.

– Myös alueloukkaukset, merikaapelien katkomiset ja GPS-häirintä ovat osa tätä hybridisodankäyntiä. Ruotsissa ja Saksassa epäillään, että rautateitä on sabotoitu, Toveri sanoo.

– Meno tuntuu vain kiihtyvän. Ja miksi Venäjä himmailisi, kun länsi ei tee mitään? hän jatkaa.

Onko Suomi sodassa Venäjän kanssa? Stubbilta selvä vastaus Toverin väitteeseen

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/onko-suomi-sodassa-venajan-kanssa-stubbilta-selva-vastaus-toverin-vaitteeseen/8968972#gs.euxq20



Stubb kommentoi perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa Pekka Toverin väitettä siitä, että Suomi olisi jo sodassa Venäjän kanssa.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb saapui median eteen perjantaina iltapäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tilaisuuden aikana Iltalehden toimittaja kysyi Stubbilta, onko Suomi sodassa Venäjän kanssa. Aiemmin viikolla otsikoihin nousi tulevan europarlamentaarikon, kansanedustaja ja entisen Puolustusvoimien tiedustelupäällikön Pekka Toverin (kok.) ulostulo, jossa Toveri totesi Suomen olevan jo sodassa Venäjän kanssa.

Lue myös: Pekka Toveri: Suomi on jo sodassa Venäjän kanssa – "Vain sairas mielikuvitus rajana"

Yksiselitteisesti ei ole. Samalla totean, että sodan ja rauhan välinen viiva on tänä päivänä veteen piirretty. Sodan ja rauhan välinen viiva hämärtyy ja siihen Venäjä pyrkii, Stubb vastasi esitettyyn kysymykseen tiedotustilaisuudessa.

Stubbin mukaan Venäjä käy tällä hetkellä sotaa kahdella "tantereella".

– Ensimmäinen on kineettinen ja konventionaalinen Ukrainan kanssa. Se on se, missä sota on. Toinen on hybridisodankäynti, joka ei sinällään ole sotaa vaan erilaista toimintaa.

Hybridisota voi olla Stubbin mukaan niin ihmisten välineellistämistä rajalla, rajan siirtämistä, kyberiskuja, informaatiosotaa kuin jopa suoraa sabotaasia.

Yksiselitteisesti haluan todeta, että Suomi ei ole sodassa, Stubb lisäsi vielä lopuksi.

Lue myös:

Viron Michal ja Suomen Orpo: Venäjä pysyvä uhka Suomelle ja VirolleKe 14.8.

Venäjä hylkää Putinin nopeasti ja kun se tapahtuu, on edessä raaka valtataisteluSu 11.8.

Avataanko itäraja syksyllä? Häkkänen: "Riippuu puhtaasti Venäjän toimista"La 10.8.

Puolustusministeri Häkkänen kommentoi

5.9.2024

KUVA

https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2024/09/2024-06-11T114241Z_1017015072_RC2Z88AX9R0M_RTRMADP_3_RUSSIA-BRICS-1725520664.jpg?resize=770%2C513&quality=80

MARIA ZAKHAROVA

ILTALEHDEN JUTUT, JOISSA ZAKHAROVA ESIINTYY

https://www.iltalehti.fi/henkilot/Marija%20Zaharova

UUSIN (4.9. 2024)TÄSSÄ

Zaharova: Suomi käy hybridisotaa Venäjää vastaan

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/7aca7447-5aa8-48a9-b94b-2667369eea74

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova ärähti Suomen toiminnasta.

KUVAT

https://img.ilcdn.fi/-_FS4zlOqUzZ65E6_N8YBP83NHc=/full-fit-in/920x0/img-s3.ilcdn.fi/7f53434ebeaa2a8723a2c0b9fdfd3f197e5b211bdbb800ee64870693cfc56682.jpg

https://img.ilcdn.fi/z02OlOQpyZedafdD9AOp8rik6lg=/510x318/top/img-s3.ilcdn.fi/5fa274270ab0411c6f5c7b69e88041a0a70db1289f55f18be5fd10fde1a0d774.jpg

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova on ärähtänyt puolustusliitto Naton harjoituksista Suomessa, venäläinen uutistoimisto Tass kertoo. Hän kommentoi asiaa ilmoittamalla, että Venäjä pitää niitä silmällä ja arvioi niiden mahdollisia riskejä.

Zaharova katsoo niiden olevan ”osa hybridisodankäyntiä maatamme vastaan”. Hän sanoo Venäjän toistuvasti varoittaneen kohonneista riskeistä, jotka liittyvät Naton sotilastoimintaan Suomessa.

Aggressiivisen sotilasliittouman sotaharjoitukset lähellä Venäjän rajaa ovat avoimen provokatiivisia, hän lausui Itäisen talousfoorumin (EEF) yhteydessä pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Sotilastoimien harjoitukset Suomen maaperällä ovat osa hybridisodankäyntiä maatamme vastaan.

Zaharova lisää, että tämänkaltaisen toiminnan tuloksena Venäjän turvallisuudelle, merenkululle ja taloudelliselle toiminnalle muodostuu uusia uhkia. Hän sanoo, että riskiarvioinnin jälkeen Venäjän asevoimat tekee ”sopivat johtopäätökset”.

Jo aiemmin Venäjä perusti uudelleen Leningradin sotilaspiirin vastauksena Suomen Nato-jäsenyyteen, Zaharova muistuttaa. Vastatoimet eivät välttämättä jää tähän.

Tassin mukaan Zaharova huomautti lisäksi, että aiemmin vakaasta Pohjois-Euroopasta on ”nyt aktiivisesti muodostumassa geopoliittisen vastakkainasettelun alue”. Hänen mukaansa vertailut 85–90 vuoden takaiseen tilanteeseen ovat ”ehdottoman oikeita”.