Share |

VENÄJÄ

5.9.2024

MARIA ZAKHAROVA

ILTALEHDEN JUTUT, JOISSA ZAKHAROVA ESIINTYY

https://www.iltalehti.fi/henkilot/Marija%20Zaharova

UUSIN (4.9. 2024)TÄSSÄ

Zaharova: Suomi käy hybridisotaa Venäjää vastaan

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/7aca7447-5aa8-48a9-b94b-2667369eea74

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova ärähti Suomen toiminnasta.

KUVAT

https://img.ilcdn.fi/-_FS4zlOqUzZ65E6_N8YBP83NHc=/full-fit-in/920x0/img-s3.ilcdn.fi/7f53434ebeaa2a8723a2c0b9fdfd3f197e5b211bdbb800ee64870693cfc56682.jpg

https://img.ilcdn.fi/z02OlOQpyZedafdD9AOp8rik6lg=/510x318/top/img-s3.ilcdn.fi/5fa274270ab0411c6f5c7b69e88041a0a70db1289f55f18be5fd10fde1a0d774.jpg

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova on ärähtänyt puolustusliitto Naton harjoituksista Suomessa, venäläinen uutistoimisto Tass kertoo. Hän kommentoi asiaa ilmoittamalla, että Venäjä pitää niitä silmällä ja arvioi niiden mahdollisia riskejä.

Zaharova katsoo niiden olevan ”osa hybridisodankäyntiä maatamme vastaan”. Hän sanoo Venäjän toistuvasti varoittaneen kohonneista riskeistä, jotka liittyvät Naton sotilastoimintaan Suomessa.

Aggressiivisen sotilasliittouman sotaharjoitukset lähellä Venäjän rajaa ovat avoimen provokatiivisia, hän lausui Itäisen talousfoorumin (EEF) yhteydessä pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Sotilastoimien harjoitukset Suomen maaperällä ovat osa hybridisodankäyntiä maatamme vastaan.

Zaharova lisää, että tämänkaltaisen toiminnan tuloksena Venäjän turvallisuudelle, merenkululle ja taloudelliselle toiminnalle muodostuu uusia uhkia. Hän sanoo, että riskiarvioinnin jälkeen Venäjän asevoimat tekee ”sopivat johtopäätökset”.

Jo aiemmin Venäjä perusti uudelleen Leningradin sotilaspiirin vastauksena Suomen Nato-jäsenyyteen, Zaharova muistuttaa. Vastatoimet eivät välttämättä jää tähän.

Tassin mukaan Zaharova huomautti lisäksi, että aiemmin vakaasta Pohjois-Euroopasta on ”nyt aktiivisesti muodostumassa geopoliittisen vastakkainasettelun alue”. Hänen mukaansa vertailut 85–90 vuoden takaiseen tilanteeseen ovat ”ehdottoman oikeita”.

27.8.2024

Valtataistelu Kremlissä kiihtyy – Suomen johto voi saada tylyn herätyksen

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000010654760.html

Suomessa on jälleen ajankohtaista varautua Kremlin kulisseissa käytävän kiihkeän valtataistelun mahdollisiin seurauksiin.



Valtataistelu Kremlissä käy kuumana, eikä sitä ainakaan laannuta Ukrainan kyky nöyryyttää presidentti Vladimir Putinia tämän omalla maalla Kurskin seudulla.

Kremlin sisäinen kiistely Ukrainan sodan epäonnistumisista ja suunnasta käy yhä kiihkeänä. Putinin perinnöstä sotivat nyt kaksi leiriä. Toisen johtohahmo on Putinin toukokuussa turvallisuusneuvoston sihteerin tehtävästä neuvonantajakseen siirtämä Nikolai Patrushev. Kilpailevassa leirissä naruja vetelee oligarkki Sergei Tshemezov.

Vaikka Putin näyttää johtavan Venäjää, kulisseissa Patrushevin kerrotaan johtavan Putinia. Näin asian näkevät IS:lle asemansa vuoksi nimettöminä puhuneet Venäjän tilannetta seuraavat, erittäin asiantuntevat turvallisuuslähteet.

Käännytyslakikin voisi joutua todelliseen testiin. Nykyoloissa kansallisen turvallisuuden kannalta ei ole ollut järkevää testata rajan avaamista.

Suomen onni on, että Nato-maana sen ei enää tarvitse varautua pahimpiin skenaarioihin yksin. Itärajan pituus ja sen takaa mahdollisesti liikkeelle lähtevien ihmisvirtojen määrä on kuitenkin yhä sama.

Kommentit Jormal

https://www.is.fi/kayttaja/?nickname=Jormal



Rakoileeko Venäjän yhteiskunta? Näin suur­lähettiläs vastasi Ylellä

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010656436.html

Suomen Venäjän-suurlähettiläs Antti Helanterä sanoo, että Venäjän henkinen ilmapiiri on muuttunut viime vuosina.

Väistyvä Suomen Venäjän-suurlähettiläs Antti Helanterä sanoo Ylen aamussa, että Venäjän talous, kansainväliset liittolaissuhteet ja henkinen ilmapiiri ovat muuttuneet sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.

Jos vielä hyökkäyssodan alkuun asti länsimielisyys oli merkittävä poliittisen maiseman osa, se on tämän sodan aikana ahdistettu marginaaliin, ja se voi olla hyvin pitkäaikainen muutos, Helanterä sanoo Ylellä.

Helanterältä kysyttiin Ylen aamussa, näkeekö hän, että Venäjän yhteiskunta olisi rakoilemassa.

Se on minusta todennäköisempi skenaario, että yhteiskuntavakaus pitää.

Ylen aamussa Helanterä listaa Venäjän neljä kestävyyttä eli ”resilienssiä”, jotka ovat sodan jatkumisen ja yhteiskunnan rakoilemisen estämisen kannalta merkityksellisiä.

Ensimmäinen on Helanterän mukaan Venäjän asevoimien kyky toimia. Toinen on sotateollisuus, joka tukee asevoimia. Kolmas on yleinen talouden kehitys ja neljäs on yleinen yhteiskuntavakaus, Helanterä kertoo Ylellä.

Helanterä arvelee Ylelle, ettei rakoilu lähde ainakaan taloudesta liikkeelle.

Helanterän pesti Venäjän-suurlähettiläänä päättyy elokuun lopussa.