Share |

UKRAINAN ASEAPU JA RAJOITUKSET

8.9.2024

Ukrainalle annetun aseavun rajoituksista on lopultakin luovuttava

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000010678080.html

Pääkirjoitus|Venäjä on tällä viikolla pommittanut ukrainalaiskaupunkeja tavallista ankarammin. Hyökkäysten estämisessä ja torjumisessa ratkaisevaa on, pitääkö erityisesti Yhdysvallat aseavulleen asettamat käyttörajoitukset voimassa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Pääkirjoitus|Venäjä on tällä viikolla pommittanut ukrainalaiskaupunkeja tavallista ankarammin. Hyökkäysten estämisessä ja torjumisessa ratkaisevaa on, pitääkö erityisesti Yhdysvallat aseavulleen asettamat käyttörajoitukset voimassa.

Ukrainalaisilla on takanaan jälleen yksi karmea viikko. Venäjä terrorisoi pommituksilla useita ukrainalaiskaupunkeja ja haluaa näin selvästi osoittaa, ettei Ukrainassa ole täysin turvallista kolkkaa.

Laajaa huomioita sai isku Puolan rajan lähellä sijaitsevaan Lviviin, jonne monet kiovalaisetkin ovat hakeutuneet turvaan. Venäjän keskiviikon iskussa kuoli ainakin seitsemän ihmistä, joukossa kotonaan nukkuneen viisihenkisen perheen äiti ja kolme tytärtä. Vain perheen isä jäi eloon.

Edellisenä päivänä oli Venäjä oli iskenyt Iskander-ohjuksilla Pultavassa sijaitsevaan sotilasinstituuttiin. Isku oli yksi tuhoisimmista Venäjän suurhyökkäyksen alun jälkeen, sillä yli 50 ihmistä kuoli ja yli 200 loukkaantui.

Näiden otsikoihin päätyneiden tapausten lisäksi Venäjä iski useisiin muihin kaupunkeihin. Se myös jatkoi Ukrainan energiainfrastruktuurin järjestelmällistä tuhoamista. Tavoitteena on mitä ilmeisimmin aiheuttaa ukrainalaisille niin epämiellyttävä talvi, että se alkaisi vaikuttaa puolustustahtoon. Samaa Venäjä tosin yritti viime talvenakin, tuloksetta.

Pultavan iskun jälkeen Ukrainassa käytiin kiivasta keskustelua siitä, miten sotilasjohto sallii edelleen satojen sotilaiden kokoontumisen tiloihin, joiden Venäjä on jo vuosia tiennyt olevan sotilaskäytössä. Onhan Venäjä iskenyt ennenkin vastaaviin paikkoihin. Tämä keskustelu on tärkeää, eikä Ukrainan johto voi välttää vastuutaan huonoista käytännöistä. On silti muistettava, että keskustelussa on kyse siitä, miten Ukraina voisi paremmin varautua laitonta hyökkäyssotaa käyvän Venäjän iskuihin.

Vielä tärkeämpää on keskustella siitä, miten Ukraina pystyisi paremmin estämään tällaisia iskuja. Siihen se tarvitsee länneltä sekä ilmatorjuntakalustoa että Venäjän tukikohtiin yltävää aseistusta, mutta ennen muuta luvan käyttää tällaista aseistusta iskeäkseen Venäjällä ohjusten laukaisupaikkoihin, komentokeskuksiin ja asevarastoihin.

Ratkaisevaa on, pitääkö erityisesti Yhdysvallat aseavulleen asettamat käyttörajoitukset voimassa. Niistä on nyt syytä luopua. Lännen on myös huolehdittava, että sen lupaamia ohjuksia ja ilmatorjuntaa saadaan rivakasti perille.

Sdp juhli toran merkeissä

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000010679290.html

Sdp:llä on takanaan erikoinen viikko. Viime viikon lauantaina puolue muisteli Hakaniemen Paasitornissa 125-vuotista historiaansa juhlavissa tunnelmissa. Torstaina Yleisradion mielipidekysely kertoi Sdp:n kasvattaneen kannatustaan 1,9 prosenttiyksiköllä ja nousseen maan suurimmaksi puolueeksi. Siinä välissä Sdp oli kriisissä.

Pääkirjoitus|Sdp nousi mielipidekyselyn ykköseksi, vaikka puoluejohto kiistelee julkisuudessa.

Samana päivänä, kun Lindtman puhui Paasitornissa, Ilta-Sanomissa julkaistiin varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin laaja haastattelu, jossa tämä halusi kaataa hallituksen. Haastattelu tulkittiin haasteeksi puheenjohtaja Lindtmanille, jota on syytetty liian sopuisasta suhtautumisesta päähallituspuolue kokoomukseen. Lindtmanin arvellaan laskelmoineen, ettei Sdp kykenisi edes suurimpana puolueena muodostamaan hallitusta ilman kokoomusta.

KUVAT

https://is.mediadelivery.fi/img/1440/295792630f36e65ca704df21cc6e6c9c.jpg.webp

https://is.mediadelivery.fi/img/1440/27d6d27f8429734b69baf8c78d46684c.jpg.webp

https://is.mediadelivery.fi/img/1440/30cd3e813ae6cc35519a61d8e0fa11b5.jpg.webp

https://is.mediadelivery.fi/img/1440/b4d3273cffed529e2328b00535a86f1b.jpg.webp

CIA-pomon mukaan Putin on ”kiusaaja”, eikä hänen pitäisi antaa pelotella

https://www.hs.fi/maailma/art-2000010683240.html

Ydinaseet|CIA-johtaja Bill Burnsin mukaan Yhdysvaltojen tiedustelussa oli syksyllä 2022 ajatus, jonka mukaan Venäjän ydinaseen käyttöön oli ”todellinen mahdollisuus”.

Burnsin mukaan Venäjän johtaja Vladimir Putin on ”kiusaaja”, joka tulee jatkamaan uhitteluaan aika ajoin. Siitä huolimatta lännessä ei voida alkaa tanssimaan sen pillin mukaan.

Hänen mukaansa CIA:ssa oli itseasiassa uskottu, että Venäjä käyttäisi taktista ydinasetta Ukrainassa sodan ensimmäisen vuoden aikana.

”Syksyllä 2022 oli hetki, jolloin ajattelimme, että on olemassa todellinen riski taktisen ydinaseen mahdolliseen käyttöön”, Burns sanoi.

Hän ei kuitenkaan uskonut, että huolia tarvitsisi ottaa turhan tosissaan.

”En koskaan ajatellut, että meidän pitäisi olla turhan peloissaan”, Burns sanoo.

Burnsilta kysyttiin myös brittiläisten Storm Shadow -ohjusten käytöstä. Ukrainaan jo toimitetuilla pitkänkantaman ohjuksilla voisi iskeä syvälle Venäjälle. Tätä lupaa Ukraina ei kuitenkaan ole vielä saanut.

Koska ohjuksissa on amerikkalaisia komponentteja, niiden käyttöön pitäisi saada myös Yhdysvaltojen siunaus.

Burnsilta tiedusteltiin, liioitellaanko lännessä riskiä sodan eskaloitumisesta, jos Ukrainalle annettaisiin lupa käyttää ohjuksia Venäjän sisällä.

”Kukaan meistä ei suhtaudu eskalaation riskeihin kevyesti”, Burns vastasi.