Share |

ORPOPURRAHALLITUS

16.8.2024

EK jyrähti hallitukselle

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/0dd5a62a-39e6-4feb-b53f-2c5149956006

EK antaa täystyrmäyksen hallituksen suunnitelmalle lähettää ulkomaalaiset työntekijät pois maasta, jos he eivät onnistu saamaan uutta työpaikkaa menettämänsä tilalle kolmen kuukauden sisällä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK kritisoi kovasanaisesti pääministeri Petteri Orpon (kok) hallituksen suunnitelmia kiristää työperusteista maahanmuuttoa.

Hallituksen suunnitelma kiristää työperusteisen oleskelun ehtoja on elinkeinoelämän mielestä vakava virhe Suomen kansantaloudelle, EK:n tiedotteessa kirjoitetaan.



EK antaa täystyrmäyksen hallituksen suunnittelemalle kolmen kuukauden määräajalle, jonka sisällä maahanmuuttajan täytyy löytää uusi työpaikka päättyneen tilalle tai poistua maasta.

EK:n johtaja Ilkka Oksala huomauttaa EK:n tiedotteessa, että kolmen kuukauden määräaika uuden työn löytämiselle on myös suomalaisille tiukka aikataulu. Työttömyys kasvaa Suomessa edelleen.

– Positiivista on, että erityisasiantuntijoiden sekä johtajien työnhakuaika on pidennetty 6 kuukauteen, mutta kaikkia määräaikoja on pidennettävä esitetyistä, Oksala sanoo EK:n tiedotteessa.

Osaajapula

Oksala katsoo, että hallitus on hankaloittamassa yritysten mahdollisuuksia rekrytoida ulkomailta.

– Jo nyt Suomen maakuva täällä työskentelevien ulkomaalaisten silmissä on julkaistuissa kyselyissä romahtanut. Suunnitelma on lisännyt merkittävästi ulkomaalaisten haluttomuutta jatkaa työntekoa Suomessa. Tämä on tullut esiin useissa keskusteluissa Suomessa toimivien yritysten kanssa.

Oksalan mukaan Suomi kamppailee muun Euroopan tapaan osaavasta työvoimasta, ja hallituksen toimet tulevat hankaloittamaan tilannetta entisestään.

– Hallitus on hankaloittamassa yritysten mahdollisuuksia rekrytoida ulkomailta ja menestyä kansainvälisillä markkinoilla. Maahanmuuttopolitiikan kiristäminen vaikeuttaa myös investointien saamista Suomeen. Meiltä ei löydy kolmen kuukauden säännölle minkäänlaista ymmärtämystä, Oksala sanoo.

Asiasta uutisoi ensin Yle.

15.8.2024

Hallituksen kolmen kuukauden säännölle kovaa kritiikkiä sekä työn­tekijä- että työn­antaja­leiristä – Näin kommentoi valio­kunnan puheen­johtaja

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010628266.html

Maahanmuutto|Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén sanoo, että esitystä työttömyyssäännöstä tarkastellaan vielä.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok) ja vihreiden kansanedustaja Hanna Holopainen (oik.) kommentoivat esitystä maahanmuuttajien työttömyyssäännöstä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva & Sami Kero / HS

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/658/6d93bc9fb32b036c24a4545e2820ef4f.jpg.webp

Hallituksen tiukennukset kansainvälisten osaajien asemaan keräävät kritiikkiä sekä työntekijä- ja työnantajajärjestöiltä. Lakiesitys maahanmuuttajien kolmen kuukauden työttömyyssäännöstä sai myös lausuntokierroksella paljon moitteita.

Lakiesityksen mukaan maahanmuuttaja joutuu poistumaan maasta, mikäli ei kolmessa kuukaudessa työllisty.

Miksi uudistus halutaan runnoa läpi asiantuntijoiden erimielisistä näkemyksistä huolimatta?

Tekniikan akateemisten (TEK) ja Insinööriliiton tekemän kyselyn mukaan yli 80 prosenttia vastaajista oli eri mieltä väitteestä, että Suomi on parempi paikka maahanmuuttajille viiden vuoden päästä. Vain noin puolet suosittelisi Suomea asuin- ja työskentelypaikaksi ulkomaalaiselle.

Työnantajajärjestö teknologiateollisuuden mukaan hallituksen tiukennukset ja kiristykset kansainvälisten osaajien asemaan ovat jo nyt heikentäneet Suomen maakuvaa.

Holopainen epäilee, että lakiesityksen vahvoina edistäjinä ovat toimineet perussuomalaiset, joiden vaatimuksista hallituksella ei ole liikkumavaraa.

”Millään järkiperusteilla tätä on vaikea ymmärtää. Kovasti toivon, että järki voittaa. Hallitus otti lähtökohdaksi, että pitää huolehtia taloudesta ja nyt aiheuttaa sille pahoja ongelmia.”

SYYLLINEN ON TODELLAKIN RIIKKA PURRA, JONKA MUKANA PM ORPO SEILAILEE.

Holopainen uskoo, että Suomen maakuva on jo vaurioitunut.

Vahingot ovat jo syntyneet. Kun hallitusohjelma julkaistiin, kansainvälisten osaajien yhteisössä heräsi kova huoli. Aiheuttaa epävarmuutta siihen, voiko Suomeen jäädä. Ajattelin, että viesti tulee kuulluksi ja että hallitus perääntyy, mutta näin ei käynyt.”

Hänen mielestään pitäisi koota työryhmä, jossa yhdessä pohdittaisiin Suomen mainetta kansainvälisten osaajien keskuudessa.

KOMMENTTINI: Ei auttaisi, sillä TYHMÄRYHMÄ (ORPO-PURRA) pitää kiinni typerästä, Suomea tuhoavasta päätöksestään.

Voidaan siis todeta, että SUOMI on nyt MAAILMAN TYHMIN KOULUTETTU VALTIO , perussuomalaisten johtaessa hallitusta (PM ORPO).

POHTIMINEN EI AUTA, vain ja ainoastaan ”KOLMEN KUUKAUDEN KÄRSIMYS” pitäisi MUUTTAA vähintään VUODEN MITTAISEKSI , jona aikana ulkomaiset osaajat saisivat työpaikan (jos tämäkään ei riitä, työnhakuaikaa voidaan lisätä, SILLÄ HEITÄ TARVITAAN!!

Vihreiden Holopainen on huolissaan kansainvälisten osaajien kaikkoamisesta.

”Ikäluokat ovat hyvin pieniä ja ei ole omasta takaa kotimaista työvoimaa riittävissä määrin. Kaikki yritykset ovat sanoneet, että isoin este kasvulle on osaavan työvoiman saatavuus.”

Sirén myöntää, että osaajapula on vakava kasvun este. Eikö sitä vasten hallituksen esitys tunnu ristiriitaiselta?

”Suomi ajaa ulos maasta juuri ne, jotka ovat tekemässä täällä talouskasvua” – Tekniikan alalta kovaa kritiikkiä päättäjille

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010627405.html

Maahanmuutto|Yli 80 prosenttia tekniikan osaajista oli eri mieltä väitteestä, että Suomi on parempi paikka maahanmuuttajille viiden vuoden päästä.

Maahanmuuttoa koskeva yhteiskunnallinen keskustelu huolestuttaa tekniikan alan kansainvälisiä osaajia Suomessa, ilmenee Tekniikan akateemisten (TEK) ja Insinööriliiton tekemästä kyselystä.

Lähes 90 prosenttia kyselyyn vastanneista pitää Suomen maahanmuuttokeskustelua huolestuttavana.

Myöskään uskoa tilanteen muuttumiseen kansainvälisillä osaajilla ei juuri ole. Peräti yli 80 prosenttia vastaajista oli eri mieltä väitteestä, että Suomi on parempi paikka maahanmuuttajille viiden vuoden päästä.





Hieman yli puolet (52 prosenttia) kyselyyn vastanneista kansainvälisen tekniikan asiantuntijoista suosittelisi Suomea asuin- ja työskentelypaikaksi ulkomaalaiselle.